50 vuotta

 

Ruhtinan Erä ry:n 50-vuotispeijaiset

50-Vuotisjuhlat sekä Hirvipeijaat 2.11.2013 klo 18 Kylätalolla

50-vuotias seura kutsuu jäsenet, maanvuokraajat, kyläläiset vieraineen, kutsuvieraat, yhteistyökumppanit, sekä naapuriseurojen ja yhteisluvan edustajat tilaisuuteen.

-Ohjelma-
Tervehdysten vastaanotto alkaa klo 17
Juhla alkaa klo 18
Puheenjohtajan tervehdys, Kalervo Kaltio
Yhteislaulu
Nälkämaan marssi (Matti Kinnunen)
Historiikki, Hannu Kinnunen
Juhlapuhe, Lauri Kontro
Multimedia-esitys, Jari Juntunen
Palkitsemiset/muistamiset, Rhy ja Johtokunta
Hirvikeitto ja Kahvi
Tanssia, Rajatapaus

Tervetuloa!

50 vuotta – eikä suotta

Juhlapeijaisia alettiin suunnittelemaan hyvissä ajoin. Johtokunta otti vastuun käytännön asioista. Rutiinilla meni osa järjestelyistä, kuten aina: aika, paikka ja tekijät ja hirven vasa oli tiedossa. Juhlapuhujaa pohdittiin ja eri vaihtoehtoja oli esillä.

Halusimme 50 v-juhlaan arvoisensa puhujan, jolla olisi näköalaa metsästykseen laajemmalti, jopa EU:n suunnasta. Valinta osui Lauri Kontroon (SML liittohallituksen pj ja Maaseudun Tulevaisuus lehden päätoimittaja). Onneksemme hän lupautui ja ehti kiireiltään mukaan juhliin (kiitos Eero).

Juhlat pidettiin kylätalolla Kekrin aikaan. Eteläporukka keitti keiton soppatykillä (kiitos Kalervo) talon pihalla, muu järjestely oli ulkoistettu, eli annettu paikallisille yrittäjille Helenalle ja Merjalle tasapuolisesti. Touhu alkoi aamulla juhlapaikan siivouksella, järjestelyillä ja kaikenlaisella tohinalla. Rakotulipuut ja jätkänkynttilät haettiin, pottuja kuorittiin, pöydät järjesteltiin ja äänentoisto testattiin myös, olihan luvassa tanssiakin illemmalla.

Kello 17 aikaan alkoi saapua eri yhteisöjen edustajia tervehdyksineen paikalle. Naapuriseurat: Hossa, Saarikylä, Tormua, Ehro, Martinselkonen, Kianta, Salon Erä, Akko mm. ja Kainuun Riistakeskus / Suomussalmen Rhy:n edustajat olivat paikalla. Muita muistajia olivat mm. kyläyhdistys, Maa- ja Kotiseutuseura, Ruhtinansalmen Rintamaveteraanit ja Reservin aliupseerit.

Seuran pj. Kalervo Kaltio lausui tervetuliaiset kaikille. Sitä seurasi Nälkämaan marssi, joka kajahti komeasti seisten, kaikkien toimesta. Juhlapuhuja Lauri Kontro kertoi ajankohtaisista asioista, mm. petopolitiikasta, vapaasta metsästysoikeudesta tulevaisuudessa, riistanhoidosta, lupapolitiikasta, nuorien mukaan saamiseksi harrastukseen ja monesta muustakin seikasta, ikäänkuin isojen päättäjien suunnasta. Todettiin myös, että paikallinen asiantuntemus pitäisi saada paremmin kuuluviin päätöksissä. Päättäjille tuntui olevan yllätys sekin, kuinka paljon eri seurueita tulee etelästä valtion maille tänne hirvenpyyntiin.

Seuran historiikin esitti Hannu Kinnunen, jossa kerrattiin, mitä on tehty ja mitä saatu aikaan. Höysteenä oli ajankuva vuodelta 1974, Kassan Matin kirjoittama kronikka sen aikaisesta pohjoisenporukan hirvenmetsästyksestä (kiitos Heikki). Katso seuran sivut historiikin ja toiminnan osalta tästä linkistä.

Puheiden taustalla pyöri Jari Juntusen toteuttama multimedia esitys, jossa oli n. 500 valokuvaa seuran taipaleelta, heijastettuna isolle kankaalle taustalla. Moni lienee tunnistanut itsensä huomaamattaan, että oli tullut kuvatuksi.

Suomen riistakeskus Kainuu ja Suomussalmen rhy palkitsi aktiivijäseniä kunniakirjoin ja ansiomerkein. Seura nosti kunniapuheenjohtajaksi Artturi Tolosen ja kunniajäseniksi Heikki Mannisen, Eero Seppäsen ja Reino Mikkosen. Pronssisen ansiomerkin saivat Tapani Juntunen, Alpo Lauronen, Matti Kinnunen, Raimo Pyykkönen ja Setti Tauriainen.

Sitten syötiin perinteistä hirvikeittoa lisukkeineen, seurusteltiin ja juotiin päälle täytekakkukahvit (kiitos Anne ja Katriina). Porukkaa riitti sekä sisä,- että ulkotiloihin ja juttua riitti kaiken aikaa. Penkkejä siirrettiin jo kasaan taustalla ja lopuksi tanssittiin Rajatapaus-yhtyeen säestyksellä. Juhla oli onnistunut, paikalla oli runsaasti yleisöä ja näillä eväillä taival jatkuu myös tulevaisuudessa.

Metsästysseura yhdistää vielä ainakin kerran vuodessa kylän nuoret ja vanhat, muualle muuttaneet, maanvuokraajat, jäsenet ja kyläläiset yhteen viettämään mukavaa iltaa ja muistelemaan asioita, jotka vahvistavat perinteen jatkumista tulevaisuuteen. Nuorten käsissä se on ja meidän seurassa tulevaisuus näyttää kohtalaisen hyvältä.

Lahjoista kiitämme kaikkia tahoja, sekä Suomussalmen Osuuspankkia erikseen. Saimme seuralle metsästysaiheisia kirjoja, joissa käsitellään metsästyskulttuuria yleensä, sekä myös riistan käsittelyä ja ruoka-ohjeita ja reseptejä sisältäviä opuksia. Myös erilaiset veitsisarjat, kokki-, fileeraus- ja kääntöveitset ja kirveet ovat varmasti käytännöllisiä ja tarpeellisia. Saimme myös uuden 50-v tuuliviirin katolle. Hirviaiheiset veistokset ovat mukava koriste majalla ja Ehron Erältä tullut ”sarvisnapsilasit” mainittakoon erikoisuutena. Lahjat ja kirjat ja muistamiset ovat majalla kaikkien nähtävissä ja käytettävissä.

Kassan Matin kronikan voi lukea alta.

Suuri kiitos kaikille mukana olleille!

RUHTINAN ERÄ RY

Matti Kinnunen
sihteeri

Kuvia Ruhtinan Erä ry:n 50-vuotisjuhlista

Seuran julkaisuja

Tiedotteet

Tiedotteet

Tiedotteet  Jäsenille Ruhtinan Erä ry jäsentiedotteet 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 Tarjoa metsästysmaita Lähetä jäsenhakemus Yhdistyksemme juhlii piantäysiä kymmeniä vuosia Arkisto Jäsentiedotteet julkaisujärjestyksessä. Vuosi- ja...

Syyskausi 2022

Syyskausi 2022

Ruhtinan Erä ry  Syyskauden tapahtumat Kesäkokous 13.8. klo 14. Hirvikoeammunnat 14.8. & 4.9. alk. klo 10.  Kyyhkymetsästys 10.8. Talkoot, seuraa ilmoittelua. Karhunmetsästys 20.8. Sorsanpyynti 20.8. klo 12.Syyskauden aktiviteetit Jäsentiedotteissa...

Ruhtinan Erä ry
Y-06485432
SUOMUSSALMI
FI44 5442 0920 0833 05

Sähköposti
ruhtinanera (at) gmail.com
Sähköinen lomake 
Tietosuojaseloste

Verkkosivut
© 2015 Ruhtinan Erä ry

Toteutus, Anne Tervo